Tehandel
Svart te
Tillreds på blad från tebusken Camelia på samma sätt som Oolong, grönt och vitt te. Till skillnad från grönt och vitt te så oxideras tebladen vilket förlänger hållbarheten på teerna. Numera har processen där bladen skärs, oxideras, och torkas effektiviserats men i Kina tillverkas fortfarande teer på traditionellt vis. Ett exempel på ett sådant tradionellt te är Lapsang Souchong.
Earl grey deluxe
Lyxigare earl grey med 100% kallpressad bergamottolja som dröjer kvar länge i koppen.
Innehåll: Svart te (Kina), svart te (Indien), svart te Sri Lanka och naturlig bergamottarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min.
Galteröblandning (EKO)
Våriga friska smaker, söt och frisk upplevelse både till frukost eller fikakorgen som man har med sig ut till ön. Vackert dekorerat och ger ett färgglatt intryck. En hyllning till de nio sjömansgravarna och en påminnelse att inte glömma kasta en sten på vägen ut.
Innehåll: Ekol Svart te (rwanda), ekol svart te (Kina) ekol naturlig svartvinbärsarom, ekol jordgubbsbitar, naturlig jordgubbs och citronarom, ekol rosblad och ekol blåklint.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min.
Glögg
Ett fylligt och kryddigt te med de klassiska glöggkryddorna i fokus. Teet passar utmärkt med eller utan mjölk, men självklart bäst med en pepparkaka vid sidan av.
Innehåll: Svart te (Kina), svart te (Rwanda), kanel, nejlika, citrusskal, kanelarom, rosépeppar, naturlig ingefäraarom, naturlig apelsinarom, ingefära och gräddarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min.
Kanelbulle
Tänk dig att brygga en kanna med varmt te och hela hemmet doftar av nybakta kanelbullar. I teets doft och smak finns delar från både kardemummabullen och den smöriga söta kanelfyllningen. Ingrediensen kakaosmör ger teet en rund och fyllig munkänsla.
Innehåll: Svart te (Kina), svart te (Indien), Svart te (Rwanda)*, kanel, kardemumma, kakaosmör (vegansk och allgergen-fri), kanelarom, gräddarom, smörkolaarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Lakrits (ekologiskt)
Klassisk smak av sötlakrits. Svart te från Kina och lakritsrot ger teet en fyllig och mustig karaktär. En riktig smakupplevelse!
Innehåll: Svart te (Kina)*, Svart te (Rwanda)*, lakritsrot, naturlig anisarom, naturlig lakritsarom. (* ekologisk ingrediens)
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Lapsang Souchong
Svart rökt te (teet placeras ovanför brinnande trä-oftast tallved och röken från elden absorberas av tebladen). Tesmak som tjära.
Innehåll: Svart rökt te (Kina)
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min.
Tips: testa
att brygga teet vid lägre grader och kortare tid och du får en helt annat smak.
Masala Chai
En kryddig upplevelse med svart te som passar utmärkt för sig eller med skummad mjölk för den perfekta telatten, eller klassiska chaidrycken. Chai betyder te på många olika språk. En söt och fyllig dryck med kryddiga inslag.
Innehåll: Svart te, kardemumma, kanel, nejlika, svartpeppar och ingefära.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min.
Rom
Ett fylligt och tungt med tydliga smak av rom. Passar utmärkt att drickas ren men prova också med mjölk.
Innehåll: Svart te ( Indien), svart te (Rwanda) romarom
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Stämmesund
Ett te där vi hyllar alla båtar som fastnat i sundet.(eller när man fastnat i sundet och inväntar tidvattnet...) Ett svart te smaksatt med både frukt och bär-aromer samt vackert dekorerat med gula ringblommor.
Innehåll: Svart te, ekol citrusskal, naturlig granatäppelarom, hallon och citronarom, solrosblomma, ringblomma, svartvinbärsblad.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Stormvarning
Fylligt och fruktigt! Med både äpple, kanel och apelsin får teet en frisk varm smak som balanseras med vanilj. Ett härligt te att njuta av hemmavid när västan drar förbi utanför eller om man vågar uppe vid Utkiken.
Innehåll: Svart te, ekol citrusskal, ekol äpple, vaniljbitar, kanel, nejlika, kanel-äpplearom och naturlig apelsinarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Söders Höjder
Fyllig, fruktig och söt klassiker. Teet innehåller för närvarande inte rosenblad pga råvarubrist.
Innehåll: Svart te (Indien), svart te (Kina), cistrusskal, ringblomma, södermalmsarom, mangoarom, vaniljarom, vaniljbitar, blåklint.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Vintersaga
När kylan faller på passar detta te utmärkt. Ett mustigt och fylligt te med kryddig karaktär av kanel och ett fruktigt avslut av äpple.
Innehåll: Svart te (Indien), svart te (Kina), äpplebitar, kanel, citronarom, naturlig apelsinarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min
Västkust
Inspirerad av sommaren på västkusten! Ett svart fylligt och sött te, toppat med milda aromer såsom fläder och svarta vinbär.
Innehåll: Svart te, tranbär och fläderarom, svartvinbärsblad, ekol svartvinbär och jodgubbsbitar, äpplearom naturlig fläderarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-4 min.
Grönt te
Till skillnad från det svarta teet så är grönt te tillrett på blad som inte oxiderats. Bladen hettas upp efter skörd vilket gör att klorofyllen i bladen behålls. Grönt te är helt dominerande i Kina och Japan och det är först på senare år som det fått någon större spridning i väst.
Julte
Fruktig apelsin och fyllig romarom.
Innehåll: Grönt te (Kina), nejlika, kanel, kardemumma, rosépeppar, romarom och naturlig apelsinarom.
Tillredning: 2-3 g / 72°/ 2-3 min
Kustfägring
Sött te, fruktigt med smak av havtorn och lämnar en blommig eftersmak i koppen. Havtornsmuslin ger teet ett glödande intryck.
Innehåll: Grönt te, havtornsmusli, yoghurt-jorgdgubbs och havtornsarom.
Tillredning: 2-3 g / 72°/ 2-3 min
Mareld i Husvik
Sött te,godisaktig karaktär. Hallonet ger fruktig och syrlig smak. Drick rent eller med mjölk. Avnjutes gärna efter ett dopp i Husvik med mareld i vattnet!
Innehåll: Grönt te, ekol hallon och blåbär, blåbärs-kvitten-jordgubbs och yoghurtarom.
Tillredning: 2-3 g / 72°/ 2-3 min
Vitt te
Vitt te är så nära den obehandlade teplantan man kan komma. Det är plockat, vissnat och torkat. Man plockar detta tee enbart under några veckor på våren och då det kräver så stor arbetsinsats gör att det är betydligt dyrare. Vitt te är tillverkat av samma växt som svart, grönt och oolong (Camellia sinensis) men bladen behandlas något annorlunda. Vitt te är minst oxiderat jämförelsevis med övriga sorter.
Till skillnad från de mogna bladen som används för svart och grönt te används de outslagna bladknopparna för vitt te. Vissa gör gällande att det vita teet är det som bör ligga närmast det första teerna i vår historia. Det är hursomhelst en spännande grupp med teer och vi hoppas kunna ta in mer av detta i vårt sortiment!
Gnistrande Rabarber
Baserad på det vita teet Pai mu tan och har smak av rabarber, hallon och mousserande vin. Vid bryggning får teet en rosa färg från hibiskus som även bidrar med en liten syrlig smak. Fungerar även utmärkt som iste! Kyl då bara ner det varmbryggda teet.
Innehåll: Vitt te (Kina), kanderad papaya ( socker och papaya), malva/hibiskus, rabarber, hallon-grädde och rabarberarom, mousserande vinarom och hallonbitar.
Tillredning: 2 g / 80°/ 4-5 min
Rooibos
Ett te lika svenskt som kåldolmen! Eller?
De röda teerna som görs på rooibos har ingenting med de asiatiska tebuskarna att göra. Rooibos är en ärtväxt från sydafrika och seden att göra te på dess strån kom till Europa med hjälp av vår alldeles egna Carl Thunberg mot slutet av 1700-talet. Ungefär samtidigt som kåldolmen! Nu verkar ju kåldolmen ha vunnit det första slaget om allmogens gunst och det är först på senare år som rooibosteerna vunnit terräng här uppe i norr. Det förstår vi till fullo! Kåldolmen är synnerligen olämplig att brygga te på!
Värt att nämna är att rooibosbusken är helt fri från koffein. En god kopp rött te kan alltså avnjutas även sent på kvällen utan några konsekvenser för nattsömnen!
Rooibos är även otroligt gott att göra iste på!
Rooibos Citron och Ingefära (ekologisk)
Frisk smak med avslutande hetta! Bitar av ingefära, citrongräs och citrusskal.
Innehåll: Rooibos ( Sydafrika) ingefära, naturlig ingefärsarom, naturlig citronarom, citrusskal och citrongräs.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-8 min
Rooibos Kuling
Är lika gott som vackert. Fyllig söt smak av rooibosen själv samt svartvinbär, körsbär och vanilj-arom. De lila ljungblommorna skapar vacker kontrast för ögat mot det röda rooiboset.
Innehåll: Rooibos, ljungblomma, vanlij-svartvinbär- och vildkörsbärsarom, tranbär, svartvinbär och jordgubbsblad.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-8 min
Rooibos Svenska bär
Dröm dig tillbaka till dina sommarminnen med detta fylliga roiboos smaksatt med svenska bär såsom jordgubbar, hallon och blåbär. Rooibos är otroligt gott att göra iste på!
Innehåll: Rooibos (Sydafrika), rödfruktarom, jordgubbsbitar, jordgubbsarom, blåbärsarom och hallon.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-8 min
Rooibos Apelsin och Saffran
Blandningen är smaksatt med naturlig apelsin- och saffransarom-gifter sig härligt med lite extra sötma från den kanderade frukten ( papaya)
Innehåll: Rooibos ( Sydafrika) kanderad papaya, citrusskal, greenbos (Sydafrika) saffransarom, naturlig apelsinarom, apelsin- och citronarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 3-8 min
Ört- och kryddteer
För dig som vill ha ett koffeinfritt te. Här hittar du blandningar med rena blommor och blad eller tervliga kryddblandningar. När du vill ha en god kanna te på kvällskvisten och inte påverka din nattsömn.
Fruktte Sommargott
Sötsyrlig blandning av frukter och blommor. Doftar som en påse godis! Teet passar utmärkt varmt eller fantastiskt som iste. Koffeinfritt. Brygg 1dl med 1 liter kokande vatten i minst 5 minuter. Söta vid behov. ( istället för saft till barnen).
Innehåll: Äpplebitar, malva/hibiskus, nyponskal, ekol citrusskal, ekol jordgubbsbitar, grädd och jordgubbsarom.
Tillredning: 2-3 g / 97°/ 5-10 min
Äppelfröjd
Ett koffeinfrittt te med klassiska smaker av äpple, kanel och flera kryddor. Ett varmt och kryddigt te. Ett sting av chili och rund sötma med arom med smak av smörkola. Tekärringens favorit bland de koffeinfria varianterna!
Innehåll: Kanel, äpplebitar, sandelträ, nyponskal, ingefära, nejlika, rosépeppar, svartvinbär, smörkolaarom, citrusskal, chiliflakes och kardemumma.
Tillredning:
2 g/ 97° /5-8 minuter